12 Şubat 2017 Pazar

Güneyde Bi' Yer



Güneyde Bi' Yer: Çoğu insanın emekli olunca ya da son zamanlarda emekliliği beklemeden yerleşmeyi düşündüğü yer. Güneyde bi' yer olur, Ege'de sayfiye kasabası olur, Karadeniz'de yayla olur, yurtdışı olur ; hepsinin temelinde fikren ayrılık yatar. Alışılmışı, o bildik ve güvenli alanı ilk kez kendi isteğiyle bırakma hayali ve sonrasında kendini yeniden doğurma, her şeye yeniden başlama ya da hayatın ikinci baharını yaşama dürtüsü. ''Başka bir hayat mümkün!'' inancı.

Ancak bir yerden sonra insanın esir olduğu şeyler, hayatının kendisi oluyor. Şehir hayatının insanı yönlendirdiği tüketim odaklı hayatta, o sonu bilinmez rekabette, yarattığı yapay hedeflere, anlamsız hedeflere rağmen taşkın bir nehirde sürüklenen cisimler gibi ışığını göremediği bir tünelde ilerlemeye devam ediyor insan.

''Güneyde Bi' Yer'' fikri bugün hiç olmadığı kadar güçlü. Bu tüketmeye odaklı bir tolumda üretmek isteyenlerin sayısı ya da baskılar altında kendi mikro toplumlarını üretmek isteyenlerin sayısı hiç az değil. Bu fikri uygulamaya dökenler de hiç az değil.

Ben de dönüşünü tamamlayamamış, memleketine göçmüş bir güneyli olarak bu fikri uygulamaya dökenlerin peşine düşüyorum. Kendi hikayem ve onların hikayelerini anlatırken bu fikri uygulamaya dökmek isteyenlere rehberlik etmek; uygulamaya dökmek isteyip de yapamayanlara tebessüm ve cesaret olmak; güneyde bi' yere gitmeyi düşünmeyip, bunun farkında olan ve bu fikrin uygulamaya dökülmesinde aslında büyük destekçi olan ''Şehirde Bi' Yerde'' olanlara hoş kesitler sunmak derdindeyim.

Facebook : https://www.facebook.com/guneydebiyer
Instagram : https://www.instagram.com/guneydebiyer

2 yorum:

  1. blogunuzu izlemeye aldım sizide bloguma beklerim :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de ege kıyıları diye düşündüm uzun zamandır ama olmadı bir türlü. :)

    YanıtlaSil